Προσοχή!

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επισκεπτόμαστε οχυρωμένες περιοχές περιόδου 1936-41

  1. Όταν επισκεπτόμαστε μια οχυρωμένη περιοχή της περιόδου 1936-41, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε σε ενεργή αμυντική περιοχή.  Η φωτογράφιση και δημοσίευση στοιχείων (αριθμός μητρώου έργου, θέση, χαρακτηριστικά) ενεργών οχυρωματικών  έργων, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Επιπλέον απαγορεύεται η φωτογράφιση – βιντεοσκόπηση ενεργών στρατοπέδων, φυλακίων και λοιπών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

2.         Απαγορεύονται οι πτήσεις ΣμηΕΑ (drone) σε απόσταση μικρότερη του ενός (1) χιλιομέτρου από την ελληνοβουλγαρική συνοριακή γραμμή, καθώς και πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το ύψος πτήσης του  ΣμηΕΑ, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 πόδια (ft)  και η πτήση να μη διεξάγεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από το χειριστή.

  1. Όταν κινούμαστε σε οχυρωμένες τοποθεσίες της Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ, ενδέχεται να συναντήσουμε κάποιο παλαιό πολεμικό υλικό (βλήματα, χειροβομβίδες, νάρκες κ.τ.λ.), απομεινάρι πολεμικού επεισοδίου που έλαβε χώρα στην περιοχή (γερμανική εισβολή 1941, επιχειρήσεις περιόδου 1946-49 κ.τ.λ.). Σε καμία περίπτωση δεν επεξεργαζόμαστε και δεν μετακινούμε το εύρημα. Η εκρηκτική ύλη που εμπεριέχει, πιθανώς να παραμένει ενεργή. Ενημερώνουμε την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση – εξουδετέρωση του ευρήματος.
  1. Επιπρόσθετα σε μερικές εκ των οχυρωμένων περιοχών περιόδου 1936-41 υφίστανται σήμερα «ύποπτοι χώροι». Είναι «χώροι» που προέκυψαν, καθώς κατά τη διαδικασία άρσης παλαιών ναρκοπεδίων δεν βρέθηκε το σύνολο των τοποθετημένων ναρκών. Απαγορεύεται η διέλευση εντός των «ύποπτων χώρων».  Η «Γοργύρα» τηρώντας επικυρωποιημένα στοιχεία, από τις αντίστοιχες Στρατιωτικές Αρχές δύναται να ενημερώσει για περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται.